Ponts Diplomàtics: La Relació Creixent entre Catalunya i Irlanda

0
Presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, i l’expresident d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès.

La diplomàcia de Catalunya: Construint ponts i aliances internacionals

És fonamental que Catalunya pugui establir relacions diplomàtiques pròpies amb altres països per aconseguir el reconeixement internacional de la seva soberania. Això permetria a Catalunya reforçar la seva posició global, facilitar acords en comerç, cooperació en altres àmbits, i representar els seus interessos de manera pròpia en la comunitat internacional. Aquestes relacions també són essencials per promoure una identitat i estat globalment reconeguts pel poble català.

“El secret de la diplomàcia és fer servir la bona voluntat i l’amistat, mentre es manté la fermesa en els propis interessos.”

Henry Kissinger

La posició ideològica oficial del partit polític irlandès Sinn Féin respecte a Catalunya

Sinn Féin és un partit arrelat en el nacionalisme republicà irlandès, que històricament ha defensat la reunificació d’Irlanda del Nord amb la República d’Irlanda. Des de la seva fundació, ha promogut el dret a l’autodeterminació de tots els pobles, sostenint que Irlanda del Nord hauria de tenir la capacitat de decidir el seu propi futur.

En solidaritat amb altres moviments independentistes, Sinn Féin dóna suport a la causa de la independència de Catalunya, veient paral·lelismes en les aspiracions d’autodeterminació i sobirania

El partit polític irlandès Sinn Féin ha expressat el seu suport oficial a Catalunya durant la visita de l’expresident de la Generalitat, Pere Aragonès, d’Esquerra Republicana de Catalunya. En aquesta trobada, Sinn Féin va manifestar que, en cas d’arribar al poder i Catalunya declarar la independència, reconeixeran Catalunya com a país sobirà.

Oportunitats Estratègiques en el Comerç entre Irlanda i Catalunya: Innovació Econòmica

Els dos països comparteixen un enfocament més orientat a la modernització dels seus sectors, amb l’objectiu de garantir un futur més productiu i integrar noves tecnologies. Aquesta visió comuna obre la porta a col·laboracions fructíferes.

  • Innovació Tecnològica i Startups: Irlanda és un centre clau per a startups tecnològiques, acollint les oficines de grans multinacionals com Apple, Microsoft, Google i Facebook. Aquesta concentració de noms tecnològics destacats fa que Irlanda sigui un ecosistema atractiu per a la innovació. D’altra banda, a Catalunya comptem amb empreses innovadores com Eurecat, Typeform, Social Point i Grifols, creant un entorn similar de suport mutu a la innovació. La col·laboració en projectes de recerca i desenvolupament, així com en digitalització, pot potenciar la competitivitat global de totes dues nacions.
  • Transició Energètica: Tant Irlanda com Catalunya treballen per aconseguir un model energètic més sostenible, poden compartir experiències i solucions innovadores en la innovació d’infraestructures i o producció d’energies renovables i tecnologies verdes.
  • Sector Agroalimentari: Catalunya pot oferir a Irlanda avantatges significatius en el sector agroalimentari, com ara la seva experiència en innovació de productes, processos avançats i adaptació a les tendències del mercat. Destaca en la producció de productes gurmet com el vi, l’oli d’oliva i embotits, així com en investigació, millora de tècniques i optimització de la cadena de subministrament. També aporta una gamma diversa de productes frescos i transformats.
  • D’altra banda, Irlanda es destaca en la producció de patates, làctics com la mantega, formatges, i cereals per a alimentació animal. Aquesta especialització complementària ofereix oportunitats perquè ambdues regions col·laborin, aprofitant els punts forts de cada una per enriquir l’oferta agroalimentària mútua.
  • Educació i Recerca: Els intercanvis estudiantils entre Catalunya i Irlanda oferirien beneficis a nivell acadèmic, empresarial i cultural. Aquestes experiències permetrien establir connexions internacionals que poden obrir oportunitats per a futures col·laboracions empresarials i laborals. Els estudiants que viuen a l’altre país desenvoluparien un interès pels mercats locals, cosa que facilitaria la creació d’iniciatives empresarials i noves oportunitats laborals. A més, l’intercanvi cultural, incloent-hi l’aprenentatge de l’idioma i les tradicions, enriquiria la formació personal i professional.
  • Indirectament, seria una manera de promoure la nostra llengua: el català, i la nostra cultura catalana, aconseguint així una major expansió i visibilitat arreu del món, fet que faria que el nostre idioma fos més protegit i reconegut.

Grifols: Un Model d’Èxit en la Sinergia Econòmica i Comercial Entre Catalunya i Irlanda

Planta de purificació i envasat d’albúmina de Grifols. Ubicació: Dublín, Irlanda. https://www.grifols.com/en/ireland

Per il·lustrar les oportunitats estratègiques en el comerç entre Irlanda i Catalunya, un exemple destacat és Grifols. Aquesta gran empresa farmacèutica catalana amb seu a Barcelona és especialitzada en productes de salut, incloent medicaments derivats del plasma, diagnòstic i hospitalari.

Grifols compta amb una planta a Dublín, Irlanda, on produeix productes per a la seva divisió de diagnòstic i farmacèutica. Aquest cas exemplifica com una empresa catalana pot expandir les seves operacions i aprofitar les capacitats industrials i de distribució a Irlanda, tot creant ocupació per a professionals catalans en aquest país.

A més de Grifols, altres empreses catalanes com Desigual i Mango també tenen presència a Irlanda amb botigues de moda. Aquestes companyies demostren com les empreses catalanes han ampliat les seves operacions i han establert una sòlida xarxa comercial a Irlanda, contribuint així a enfortir les relacions econòmiques i comercials entre Catalunya i Irlanda, a més de crear noves oportunitats laborals per a treballadors catalans en terres irlandeses.

Beneficis de les Relacions Comercials i Econòmiques amb Irlanda per a l´Estratègia Geopolítica de Catalunya.

En la geopolítica internacional, és comú observar com certs països donen suport a altres en diversos fòrums i situacions diplomàtiques, des de la defensa militar fins al suport en organitzacions internacionals com l’ONU, la UE, l’OTAN i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), entre d’altres. Per entendre aquest fenomen, és fonamental preguntar-se: per què una nació té tant d’interès a donar suport o defensar-ne una altra davant d’atacs, boicots, sancions econòmiques o vots en contra?

Per exemple, imaginem que Irlanda i Catalunya aconsegueixen establir forts llaços comercials i econòmics. Quan dues nacions arriben a aquesta situació, l’estabilitat i el benestar d’una repercuteixen directament en l’altra. A més, la cooperació en àrees com la seguretat, la tecnologia i la cultura pot reforçar aquests vincles, creant un interès mutu en la protecció i el suport diplomàtic.

Per tant, Irlanda ens proporcionaria suport en qüestions geopolítiques, a més de maniobres conjuntes i altres accions que servirien de dissuasió militar en el moment en què algun país es plantegés alguna acció hostil contra Catalunya, ja que sabria que tindríem el suport del nostre aliat.

A més, aquesta aliança també podria portar a un creixement econòmic significatiu per ambdues nacions. La col·laboració en sectors clau com el comerç, la tecnologia i la innovació fomentaria la creació de noves oportunitats de negoci, la inversió estrangera i l’intercanvi de coneixements. Les empreses catalanes podrien accedir amb més facilitat al mercat irlandès i viceversa, augmentant així les exportacions i la creació de llocs de treball. A llarg termini, l’estabilitat i la prosperitat econòmica de les dues regions es veurien reforçades gràcies a la confiança i la cooperació mútues.


Autor: Jordi RRM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *